Willowhayne Avenue Case Study

A complete refurbishment of an existing detached property.

The owners of the property wanted to completely refurbish and modernize their home including internal rearrangement and largescale alterations. All windows and doors were replaced and a new kitchen and bathroom were installed. The owners were willing to lose a small fourth bedroom to create a large family bathroom and increase the size of their kitchen to include a breakfast bar.

Alterations to the front of the property included the removal of plastic cladding on the gables and replacing them with oak weatherboarding. A new porch was also added leading to the large hallway, which was transformed into a more useful dining space creating an attractive entrance to the home. The installation of a roof light provided natural light, lighting up the interior space whilst limiting direct sunlight.

Inspired Design Studio were able to transform this dated property into a bright, spacious and comfortable family home in West Sussex.



The Lodge

The site was further developed with the addition of a singe storey chalet-style lodge at the rear of the property. The space was to be developed for a relative as an independent living space.

The Lodge consists of a one bedroom open plan kitchen / lounge and dining room with a separate bathroom.

Rails Lane Case Study

A contemporary front and side glazed extension to a family home in Hampshire.

The residents of this property wanted to add to their four bedroom detached house on Hayling Island.

The brief was to increase the existing property with the addition of a large open plan family room and a ground floor study.

Upstairs, the 3rd bedroom was to be extended and an en-suite bathroom added to the master bedroom.

Inspired Design Studio planned two extensions to the property, one at the front of the property and one to the side.

Ensuring face brickwork and roof tiles matched the existing, powder coated aluminum framed glazing was added to the full height of the side of the property creating a striking feature both inside and out.

The addition of the glazing with minimal framework created the feeling of space and a bright, airy family living space with panoramic views of the garden. The installation of a roof light provided further natural light, lighting up the interior space whilst limiting direct sunlight.

By making more efficient use of this space, Inspired Design Studio were able to transform the boxed interior into a bright, exciting and comfortable family space.

North Lane Case Study 2

Brief: To increase the space and make internal alterations to transform the downstairs into a large openplan kitchen and dining room and living room to overlook the large rear garden.

The owners of this detached property wanted to completely refurbish their Sussex home by adding a single storey rear extension. The house was in need of complete modernisation and required a new hot water and heating system as well as rewiring.

Through opening up the back of the property and adding a flat roofed extension we were able to extend the space to more than 44 square metres. The addition of glazed doors instantly created the feeling of space and drew focus to the garden view. The installation of a glazed flat roof light provided further natural light, lighting up the interior space whilst limiting direct sunlight.

By making more efficient use of this space, Inspired Design Studio were able to transform the confined interior into a bright, airy and comfortable family space.

North Lane Case Study

The owners wanted to completely refurbish and modernise the downstairs of their recently purchased new home by combining the existing extension and kitchen with a new rear extension. The 1950’s semi-detached house had a small kitchen to one side with a toilet, storage cupboard and access to the garage alongside it. The area was small, confined and felt cold.

The brief was to increase the area and transform the space into a large family room with open plan kitchen and dining room, utility room with its own side entrance and downstairs wet room.

Through merging and extending the existing spaces the new re-arrangement gave an overall open plan floor space for a living / dining / kitchen of more than 40 square metres. The addition of bi-folding doors for minimal framework instantly created the feeling of space and the full-height glazing drew focus to the panoramic garden view. The installation of a roof light provided further natural light, lighting up the interior space whilst limiting direct sunlight.

By making more efficient use of this space, Inspired Design Studio were able to transform the boxed in, cramped interior into a bright, airy and comfortable family space.

Loft Conversion Case Study

Loft conversions are an efficient way to increase value and add space to your home without the cost of a home extension. A dormer loft conversion will increase the head height of your loft conversion as well as add extra light to the room with the addition of a window extending out in line with the loft floor, thereby avoiding the sloped roof. Loft conversion and dormers to the side or rear of the property are often considered as permitted development, therefore not normally requiring an application for planning permission (permission is required for dormers added to the front of the property or when you extend or alter the roof space and it exceeds specified limits and conditions).

Inspired Design Studio are experienced in designing and creating loft conversions. The owners of this modern detached home wanted to make better use of their unused loft space by converting the unusable space into a master bedroom with en-suite, a double bedroom and a family bathroom. It was necessary to construct a new dormer to the front elevation of the property therefore an application for planning permission was obtained.

More Articles...